Coemenius na Litwie

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

W dniach 19-25.10.2014odbyło się czwarte międzynarodowe spotkanie młodzieży sędziszowskiego Liceum w ramach projektu „Gastronomic Wonders through Europe”.  Spotkanie miało miejsce na Litwiew szkole średniej„Ausros Gimnazija” w Vilkaviskis.   Liceum z Sędziszowa Młp. reprezentowało 5 uczennic: Małgorzata Ciżmar i Kamila Bochnak z klasy III B raz  Małgorzata Depa, Aleksandra Olszewska i Adrianna Plezia z klasy II C pod opieką  Pani prof. Aldony Homyoraz Pani prof. Jolanty Ziobro.  

Program spotkania związany był jak zawszez poznawaniem kultury i kuchni litewskiej, jak również integracji młodzieży i doskonalenia znajomości języków obcych.


O swoich wrażeniach opowiadają uczestnicy:

Ada i Ola(kl. IIC): Bardzo podobało się nam Wilno.  To miasto jest urocze szczególnie wieczorem, zabytkowe budowle są pięknie podświetlone. Przez dwa wieczory mogliśmy spacerować po zabytkowej części Wilna z naszymi kolegami z zagranicy.  Nasza polska grupa odwiedziła też cmentarz na Rossie, gdzie spoczywa serce Józefa Piłsudskiego w grobie jego matki, a także Kaplicę  z  Obrazem Matki Boskiej Ostrobramskiej. Odwiedziliśmy też miasto uzdrowiskowe Druskienniki nad Niemnem i spędziliśmy popołudnie w parku wodnym.

Monika i Kamila(kl. IIIB): Trafiłyśmy do domów litewskich rówieśników.  Rodziny były dla nas serdeczne i uprzejme, większość z nich zna język polski,  pytali o nasz kraj, opowiadali, że w czasie komunizmu Polska była dla nich „oknem na świat”, że o wszystkim dowiadywali się  z polskiej telewizji. Uczniowie mówili nam, że również uczą się w szkole dzieł Adama Mickiewicza, w litewskim tłumaczeniu, czytają „Dziady” i „Inwokację”. Podobały się nam też zajęcia w szkole, międzynarodowe zajęcia z w-f,  lekcje języków obcych, młodzież litewska bardzo dobrze włada angielskim, wszyscy znają też biegle język rosyjski. Są bardzo pracowici, grają na instrumentach, tańczą,  rozwijają się wszechstronnie.

Aldona Homa, koordynator projektu i  Jolanta Ziobro, opiekun: Bardzo ciekawy był pobyt w  turystycznej miejscowości Troki, słynącej z  gotyckiego zamku na wodzie.  Karaimi to turecka mniejszość etniczna zamieszkująca Troki, a kibiny – to lokalny przysmak - pierogi nadziewane baraniną, wołowiną lub warzywami. Pod fachowym okiem kucharzy uczniowie z Polski, Turcji, Belgii, Portugalii i Litwy przygotowywali  tę potrawę, serwowaną z rosołem i kołdunami.

Gosia(kl. IIC): Najciekawsze były warsztaty przygotowania sękacza; smakuje też wyśmienicie. Według tradycji litewskiej  ciasto to podawane jest na każdym weselu i ważnym przyjęciu. Uczyliśmy się też przygotowywać chleb litewski i masło. 

Tydzień to bardzo niewiele, aby zobaczyć tyle pięknych miejsc na Litwie i poznać tyle wspaniałych smaków.  Czas bardzo szybko upłynął, a uczniowie szczęśliwi choć bardzo zmęczeni powrócili do domów.

Czytany 840 razy